Τι είναι τελικά προσκοπισμός;;;

1

Δημοσιεύτηκε από Ρινόκερως | στην κατηγορία Σύστημα | στις 04-10-2012

Πόσοι άνθρωποι ακούγοντας τη λέξη «πρόσκοπος» δεν φέρνουν στο μυαλό τους

την εικόνα του μικρού παιδιού με τα κοντά παντελονάκια

που τραβολογάει την καημένη τη γιαγιά για να την περάσει απέναντι στο δρόμο;;;

Άραγε αυτό είναι προσκοπισμός;

Και επιπλέον ένας πρόσκοπος , όταν δεν περνάει καμία γιαγιά απέναντι, τι κάνει;

Ήρθε ο καιρός να αποκαταστήσουμε τη φήμη του κακόμοιρου αυτού παιδιού

με το μαντήλι και τη στολή και να αφήσουμε τις γραφικότητες στην άκρη.

Ο Προσκοπισμός είναι μια εθελοντική κίνηση που μετράει περισσότερα από 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην παγκόσμια κοινότητα και στην Ελλάδα. Η διάρκεια αυτή από μόνη της θα μπορούσε ίσως να πει πολλά, αλλά ας μην μείνουμε σε αυτό.

Η προσκοπική κίνηση είναι ακόμη ζωντανή και συνεχίζει να απασχολεί δημιουργικά παιδιά και νέους όλων των ηλικιών, διότι έχει προσπαθήσει να πιάσει τον παλμό των παιδιών και να τους προσφέρει όλα αυτά που τους στερεί απάνθρωπα η σύγχρονη κοινωνία μας. Και βέβαια τίποτα δεν παίζει σημαντικότερο ρόλο από το παιχνίδι και την παρέα.

Ο προσκοπισμός, μία μεγάλη οικογένεια σε όλο τον κόσμο, ξέρει τον τρόπο να ψυχογραφεί τα παιδιά, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και να  τους προσφέρει απλόχερα αυτά που χρειάζονται. Δίπλα στα παιδιά κι εμείς – ενήλικοι εθελοντές, εκπαιδευμένοι- κρατάμε ζωντανό ένα κομμάτι από την παιδικότητα και την αγνότητά μας, με σκοπό να διαπαιδαγωγήσουμε τους ενεργούς πολίτες της αυριανής κοινωνίας.

Όχι , λοιπόν! Τη γιαγιά την αφήνουμε στη θέση της, την ευχαριστούμε που υπάρχει εκεί για μας και μπορεί να μας μεταδώσει όποτε χρειαστούμε την πείρα της και ατενίζουμε το μέλλον με μάτι πιο καθάριο και αισιόδοξο.

  •   Εμείς οι πρόσκοποι θέλουμε να ζήσουμε σε μία κοινωνία που θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να διατηρούμε την επαφή μας με τη φύση, να κατασκηνώνουμε στο ύπαιθρο και να γινόμαστε ένα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ανήκουμε.
  •    Προσπαθούμε να είμαστε αυτόνομοι και ανεξάρτητοι μέσα από τις ποικίλες γνώσεις που αποκτούμε στις προσκοπικές δράσεις.
  •  Μας αρέσει να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και να ανακαλύπτουμε τον κόσμο γύρω μας.
  •  Επιθυμούμε να προβληματιζόμαστε πάνω στα «κακώς κείμενα» της κοινωνίας, αλλά να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα προβαίνοντας στη λύση τους.
  •   Να βοηθούμε κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση.

Μας αρέσει να παίζουμε και να βιώνουμε το προσκοπικό πρόγραμμα μέσα από τη χαρά της δημιουργίας και της παρέας, της συλλογικότητας. Απαιτούμε να είμαστε όλοι μας ευσυνείδητοι πολίτες αυτού του τόπου και να ενεργούμε προς το κοινό όφελος.

Μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο!!

Αυτό στο οποίο η κοινωνία μας θα έχει μεταμορφωθεί η ίδια σε Προσκοπισμό

και οι αξίες του θα είναι πια κοινή συνείδηση όλων…

Σχόλια (1)

Σας ευχαριστουμε για τις ομορφες στιγμες που χαριζεται σε εμας και τα παιδια μας

Σχολίασε

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να σχολιάσεις!