Ιστορικό

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Καλλιθέας ιδρύθηκε στις 22 Μαΐου του 1972 από τον Γεώργιο Φώσκολο και ξεκίνησε τις συγκεντρώσεις του σε μια μικρή εστία μέσα στον περίβολο της Καθολικής Εκκλησίας της Καλλιθέας στην οδό Σοφοκλέους 138.Οι Βαθμοφόροι του, έχοντας πάντα το Προσκοπικό πνεύμα για σύμβουλό τους, κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να χαρίσουν στα παιδιά και τους νέους της Καλλιθέας μοναδικές εμπειρίες της Προσκοπικής ζωής.

Άνθρωποι με αγάπη για τα παιδιά, προσπάθησαν να εμφυσήσουν αξίες και πρότυπα και να προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο, ώστε να είναι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι, άξιοι συνεχιστές του προσκοπικού ιδεώδους και θιασώτες της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.

Από το 2006 η έδρα του Συστήματος άλλαξε, για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών. Η νέα μας εστία μεταφέρεται στην οδό Ιφιγενείας 38 (και Δημοσθένους). Όλα τα μέλη του συστήματος με όρεξη και μεράκι κατόρθωσαν να μετατρέψουν τον νέο μας χώρο σε ένα ζεστό , φιλικό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προσκοπικού προγράμματος.

Το Σύστημά μας το 2012 συμπλήρωσε τα 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη των εκατοντάδων οικογενειών, που μας έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να το κάνουν και στη συνεχή προσπάθεια των Βαθμοφόρων να είναι πάντα κοντά στα παιδιά και να οργανώνουν επιτυχημένες δράσεις.

Από τον Μάιο του 2014 μετά από πολλές προσπάθειες των βαθμοφόρων και των γονέων της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης η εστία μας μένει πιστή στην ίδια οδό αλλά μετακομίζει λίγα νούμερα παρακάτω και εγκαθίσταται στην Ιφιγενείας 64 ανάμεσα στις οδούς Αριστείδου και Γρυπάρη. Έτσι ένας χώρος πιο μεγάλος, φωτεινός  και λειτουργικός μας υποδέχεται με το πλεονέκτημα να διαθέτει και αυλή στην πίσω πλευρά του –  γεγονός δυσεύρετο για το κέντρο της Καλλιθέας –  η οποία δίνει χρώμα στην προσκοπική ζωή των μελών του συστήματος.

Έχοντας στο ενεργητικό μας πάνω από 40 δράσεις κοινωνικής προσφοράς, 90 θερινές κατασκηνώσεις των τριών τμημάτων, 300 εκδρομές και εξορμήσεις στο ύπαιθρο και χιλιάδες συγκεντρώσεις, συνεχίζουμε το προσκοπικό μας έργο πάντα με πίστη στα παιδιά και τις δυνατότητές τους. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε μαζί ένα πιο ευοίωνο μέλλον, όπου ο καθένας θα σέβεται και θα συνδράμει τον διπλανό του.

 

Με προσκοπικούς χαιρετισμούς,
Το επιτελείο των Βαθμοφόρων του Συστήματος.